Legger Roth gulvvarme på NAF sitt nye bilverksted i Bodø

Vannbåren gulvvarme erstattet den opprinnelig planlagte viftekonvektoren i taket på det nye bilverkstedet til NAF i Bodø. - Gulvvarmeløsningen fra Roth gir behagelige arbeidsforhold for mekanikerne i verkstedhallen, mens regnvåte og snødekkede biler tørker raskt opp, sier Stig Einar Mork i FLOW Svartisen VVS AS.

- I det opprinnelige prosjektet var det beskrevet noen “Rolls-Royce”-løsninger som gjorde bygget kostbart. En stund var det fare for at det hele skulle bli lagt på is, forteller Stig Einar Mork, daglig leder og rørleggermester hos FLOW Svartisen VVS.

Byggherre Stadssalg AS valgte en delt entreprise med byggentreprenør Hent og en teknisk entreprise der FLOW Svartisen VVS leverer VVS. En av endringene som ble gjort var å erstatte viftekonvektoren i taket med et Roth gulvvarmeanlegg. Gulvvarmeanlegget får varme fra fjernvarmeanlegget i byen.

- Vi har svært gode erfaringer med de utprøvde og driftssikre gulvvarmeløsningene til Roth. Derfor anbefalte vi gulvvarme fra Roth også i dette prosjektet, legger Stig Einar Mork til.

Gulvvarme perfekt på bilverksteder
Grunnarbeidene til det 650 kvm store verkstedbygget startet opp rett etter påske. Det er et topp moderne verksted som NAF åpner i slutten av august. På gulvet i verkstedet er det lagt plater med trykkfast isolasjon på grunn av tyngden fra biler og andre kjøretøy. Gulvvarmerørene er lagt i leggeskinner på platene og i tillegg festet med Tacker.

- Vannbåren gulvvarme er en perfekt løsning i et bilverksted som dette. Mekanikerne som jobber på verkstedet får gode arbeidsforhold og behagelig varme fra gulvet, mens våte biler får god tørk inne i verkstedhallen, beskriver han.

Rørsløyfeeksperten Ninja
Helt siden FLOW Svartisen VVS ble etablert i 2013 har Roth vært fast leverandør av gulvvarme i små og store prosjekter. Rørleggerbedriften med 5 ansatte har base på Halsa i Meløy, mens gulvvarmeanlegget i NAF-bygget er et av de første oppdragene til den nyopprettede avdelingen i Bodø.

- Det går som en lek å legge rørene, og rørlegger Ninja Torrissen er ekspert på å beregne hvor og hvordan sløyfene skal gå. Hun har mange års erfaring med å legge gulvvarmerørene og er en god læremester for voksenlærlingen Elise Mork.

Flere kvinner i byggebransjen
At 2 av 4 rørleggere som arbeider på NAF-verkstedet er kvinner får han svært gode tilbakemeldinger på. Også fungerende prosjektleder for byggentreprenøren Hent er kvinne, slik at kvinneandelen er større enn gjennomsnittet på dette prosjektet.

- Både FLOW Group, som vi er en del av, og Roth Norge er støttespillere til Ingeborg-nettverket, som er VVS-bransjens initiativ for å få flere jenter til å velge rørleggerfaget og bygge nettverk blant kvinner i bransjen. Bygge- og VVS-bransjen har tidligere vært svært mannsdominert, og det er gledelig at denne trenden har snudd. Arbeidsmiljøet blir helt klart bedre med både kvinner og menn ute på prosjektene, avrunder Stig Einar Mork.