Leverte prefabrikkerte fordelerskap

- til nytt Fylkeshus i Steinkjer

Leverte prefabrikkerte fordelerskap til nytt Fylkeshus i Steinkjer


Tror vanskelig tilgang på arbeidskraft kan gi økt etterspørsel etter prefab

Prefabrikasjon av tekniske installasjoner har vært tilgjengelig en god stund, men den helt store utbredelsen har uteblitt. Nå går Roth i bresjen og leverer prefabrikkerte fordelerskap til det nye Fylkeshuset i Steinkjer. Bygget er på 7430 kvadratmeter, blir sertifisert «Very Good» i henhold til BREEAM-NOR versjon 6 og skal stå ferdig desember 2024.

– Som underentreprenør til Veidekke har vi levert alt av sanitæranlegg, varme- og kjøleanlegg, samt sprinkleranlegg. I dette prosjektet bruker vi også prefabrikkerte fordelerskap i stedet for å bygge skapene på byggeplassen. Dette har vært tidsbesparende for rørleggerne og samtidig redusert mengden avfall. Siden vi har et tak på hvor mye søppel vi kan levere per kvadratmeter passer slike løsninger veldig godt. Prosjektet blir også mer effektivt siden rørleggerne bare gjør det som må gjøres på byggeplassen, sier Magnus Ekker, prosjektleder i Flow T-rør Steinkjer.


 

Gir tid til andre oppgaver
Ekker forteller at prosjektet har tøffe fremtidsplaner og at prefabrikkerte løsninger ble et naturlig valg.

– Vi så tidlig i prosjektet at vi måtte benytte prefab-løsninger for å holde fremdriftsplanen. Siden fordelingsskapene er ferdig produsert av leverandør får vi mer tid til å utføre andre oppgaver på byggeplassen. Prefabrikkerte fordelerskap koster litt mer, men gir mye kortere monteringstid.
– Selv om dette er første gangen vi monterer slike fordelerskap har vi utelukkende hatt positive erfaringer med bestilling, leveringstid og montering. Det er ingen tvil om at vi vil fortsette med prefabrikkerte fordelerskap og andre prefabrikkerte løsninger i årene som kommer, sier Ekker.

Krever samarbeid og kompetanse
Lars Ketil Aune, distriktsleder for Trøndelag, Nordmøre og Romsdal i Roth og leverandør til prosjektet, forteller om et tett samarbeid med T-Rør for å finne de beste løsningene.

– I dette prosjektet har vi hatt et tett samarbeid med kunden som i dette tilfellet er T-Rør AS i Flow Group. I samarbeid med Magnus Ekker, prosjektleder i T-Rør, kom vi frem til at prosjektet egner seg godt for prefabrikkerte skap for tappevann. Dette er vår første leveranse av prefabrikkerte skap til T-Rør, selv om vi har hatt de som kunde i mange år. Vi ser tydelig at det blir større behov for slike løsninger fremover.

Selskapet har levert prefabrikkerte skap i flere år med omtrent 4000 skap bare i Midt-Norge.

– Fordelen med prefabrikkerte skap er at kunden får et 100 prosent skreddersydd skap, eller «unit». Siden skapene har gjennomgått funksjonstester, produktene er sertifiserte og komponentene Sintef-godkjent får man trygghet gjennom hele prosjektet. Rørlegger sparer også masse tid på selve monteringen og det blir minimalt med utpakking og fjerning av emballasje. I tillegg er alle skapene Individuelt merket slik at man har full kontroll på plassering i bygget. Siden alle skapene er bygget ferdig og de sparer timene på å bygge de selv, gir det også mye bedre pris inn til rørlegger totalt sett, sier Aune.

 

Tror på vekst for prefabrikasjon
Han forteller at selskapet er veldig fornøyde med leveransen og gjennomføringen, men at det krever tett samarbeid.

– Mye av forklaringen på at prosjektet går bra ligger i at T-rør er en veldig god samarbeidspartner og gjør en fantastisk jobb. Det gjør slike prosjekter også mye enklere for oss som leverandør. T-Rør har flinke folk med høy kompetanse ute på byggeplassen, både blant rørleggerne og hos prosjektleder, og da blir det sjelden problemer.

Hvordan tror du markedet for prefabrikasjon vil utvikles videre?

– Det er ingen tvil om at markedet for prefabrikkerte løsninger vil øke de nærmeste årene. Nå som byggevirksomheten kommer ordentlig i gang igjen, etter nedetid det siste året, vil det ikke bli like lett å få tak i kvalifiserte folk og da vil behovet for prefabrikasjon øke. Prefabrikkerte løsninger gjør prosjektene mer effektive på byggeplassen, men er også viktig med tanke på miljø, avslutter Aune.

Kilde:
Magnus Ekker, prosjektleder i Flow T-rør Steinkjer.
magnus@remove-this.troras.no
Mob: 992 60 464

Lars Ketil Aune, distriktsleder for Trøndelag, Nordmøre og Romsdal i Roth.
lars.aune@remove-this.roth-norge.no
Mob: 90 64 27 29

Gruppebilde: Fra venstre: Lars Ketil Aune, Magnus Ekker, Steffen Granås, Hanne Stormo Winje, Linda Ekseth, Teodor Øverland, Hallvar Hallan, Lavrans Mømb Granås, Peder Ringstad og Steffen Værdal Kvam.